Mantelzorg ondersteuning


Wanneer ben je mantelzorger?

U bent mantelzorger als u langdurig onbetaald zorg verleent aan een familielid of andere naaste met een ziekte of handicap. Als mantelzorger helpt u uw naaste op vele manieren, praktisch maar ook emotioneel. Zorgen voor een ander kan veel voldoening geven maar vaak is de zorg voor een naaste ook zwaar.

Zorgt u ook voor een ander en heeft u vragen of behoefte aan ondersteuning? Of wilt u graag uw verhaal kwijt? Neem dan contact met onderstaande organisaties. Deze organisaties ondersteunen mantelzorgers door middel van informatie en advies, cursussen, emotionele begeleiding en praktische ondersteuning.

Mantelzorgondersteuning.
Mantelzorgondersteuning kan bestaan uit advies over de verzorging, tijdelijke overname van de zorg, financiële ondersteuning en hulp bij het organiseren van de zorg. Mantelzorgondersteuning is mogelijk voor mantelzorgers van kinderen, jongeren of volwassenen.

Informatie en advies
Als mantelzorger kunt u zelf steun krijgen, bijvoorbeeld advies over de verzorging. U kunt hiervoor terecht bij:

Stichting Mezzo.
Mezzo is een landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander. Als familielid, buur, vriend of ‘gewoon’ uit solidariteit. Als mantelzorger of zorgvrijwilliger.
https://www.mezzo.nl/pagina/over-mezzo/overzicht-lidorganisaties

Markant.
Naast begeleiding, adviezen en cursussen zet Markant ook vrijwilligers in om mantelzorgers en degenen voor wie zij zorgen te ondersteunen.  
http://www.markant.org/mantelzorgers/

De familiecoach.
Een coach voor als u zorgt voor iemand met een psychiatrische aandoening of een verslaving.
http://www.trimbos.nl/nieuws/ggz-nieuws/2011/03/10/online-informatiemakelaar-voor-mantelzorgers

Wmo-loket.
Het Wmo-loket van uw gemeente (Amsterdam tel: 0800-0643). Mantelzorgondersteuning is een taak van de gemeente.
http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/

Handige websites
Vrijwilligersorganisaties (voor adressen zie Mezzo.nl). 
https://www.mezzo.nl/pagina/over-mezzo/overzicht-lidorganisaties

Zorgvoorelkaar.com, een online marktplaats voor cliënten en (vrijwillige) hulpverleners.
http://zorgvoorelkaar.com/

Wehelpen.nl, een online marktplaats voor cliënten en vrijwilligers.
https://www.wehelpen.nl/

Vraagelkaar.nl, een online plek om mensen in uw buurt te vinden die praktische hulp geven, bijvoorbeeld voor klusjes waar u als mantelzorger zelf niet meer aan toe komt.
https://www.vraagelkaar.nl/

Financiële tegemoetkoming. 
Op 1 januari 2015 is de landelijke regeling voor het mantelzorgcompliment vervallen. Gemeenten geven ieder op hun eigen manier een jaarlijkse blijk van waardering aan mantelzorgers. Raadpleeg uw gemeente voor meer informatie!

Mantelzorgmakelaar. 
Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers door regeltaken over te nemen. Naast zorgtaken hebben mantelzorgers veel extra regeltaken. Vaak naast de eigen verplichtingen thuis en op het werk. Een mantelzorgmakelaar denkt mee hoe u al die taken kunt combineren en ook nog tijd overhoudt voor sociale contacten en ontspanning. Meer informatie vindt u bij Mezzo.

Jonge mantelzorgers. 
Ook (heel) jonge mensen kunnen mantelzorger zijn. Zij verzorgen bijvoorbeeld een ouder, broer of zus. Het Nederlands Jeugdinstituut adviseert over kinderen die zorgen voor hun zieke ouders.
http://www.nji.nl/Langdurig-lichamelijk-zieke-ouder

Bel mij terug

U heeft vier mogelijkheden om contact met ons opnemen om direct zorg aan te vragen.

- ons te bellen via 020-3635062
- faxen naar 020-3639993
- uw nummer achter te laten via het bel me terug formulier.
 
Wij helpen u graag op weg!
Onze medewerkers staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Voor spoed kunt u ons bellen op 020-3635062 en als u geen haast heeft dan kunt u via het contactformulier uw vraag stellen, wij beantwoorden uw vraag van harte.
Wij hebben handige handreikingen en tips ter bevordering van uw zelfredzaamheid beschikbaar gesteld. Hopende dat dit uw zelfredzaamheid versterkt.

Huisartsen

Zorgchoach

Ziekenhuizen

Zorgaabieders

foto

Wij zijn lid van

Logo van vereniging Spot
Beeldmerk SBB erkend Leerbedrijf